Network Overzicht

Language: Dutch
(English version might be available in the future)

Ja, het is best lastig om nerd slash geek te zijn. Je bent toch je hele leven bezig met tweaken enzo van je hardware en software. Je houdt je bezig met up to date te blijven van technieken en weet ik het allemaal. Een van de dingen die hieruit voortvloeien zijn dan toch de computers, gadgets, consoles, enzo. De ene heeft er meer dan de ander, maar .. het ouderwetse 1 computer per gezin, ik zie het niet meer.

Om in de cloud te komen heb je een of meerdere systemen via bekabeling of draadloos, die de router gebruiken, die weer via dsl of kabel modem dus op het internet je packets heen en weer gooit.

De juiste hardware en software, en beetje geduld om wat nieuwe termen te leren, en je bent er. Een netwerk.

Zo heb ik momenteel fibre van upc.nl en linksys router met wat Apple en PC dingen, en paar gadgets.

Alles in mijn woning heeft een ipv4/ipv6 adres onder mijn domein mrfloris.net. En het volledige domein heeft dan weer zijn eigen site, zodat ik snel zie welke machine welk ip heeft, dat soort gein.

http://mrfloris.net/

Een van de problemen met een netwerk is natuurlijk, allemaal verschillende systemen, operating systems, logins, die gebruik maken van dezelfde data, gmail, office web, things.app todo lijstjes, etc. Syncen, sharing, etc, allemaal oplossingen, maar ook hardware matig. Je wilt je iTunes muziek van de mac pro ook op imac afspelen, en je iphone, en natuurlijk alle systemen willen printen, maar je wilt niet je printer heen en weer slepen.

het investeren in de juiste hardware, kost misschien iets meer dan af en toe maar iets kopen, maar het is de moeite waard. Een goeie kleuren laser printer op het netwerk bijvoorbeeld lost het probleem op. Elk systeem kan prima printen, en de printer kan in een kamer staan waar je er geen last van hebt.

Hetzelfde geldt voor servers, een irc ubuntu box, en een muziek streaming box, die hebben geen tafel met keyboard en monitor nodig. Gewoon allemaal bij elkaar zetten in een kamertje die bijna niet gebruikt wordt. Opeens heb je grote lege tafel met alleen je imac erop, of alleen je macbookpro op de bank. Lekker ruim, geen gezeur. Geen herrie van andere machines die hun ding doen.

Wat ik heb is wat ik maar noem, versie 1. want, ik kan betere wifi krijgen, 10gbit er van maken, of nieuwe systemen kopen, misschien vmware gebruiken en maar 1 server nodig die alles doet, noem het maar op .. uitbreiden kan altijd. Dit is gewoon wat ik nu heb, en wat nu werkt.

Misschien leuk idee voor de rest hier, die nog niet over dit soort dingen heeft nagedacht.


Posted

in

by

Tags: